Alla Väntar på det Stora Lyftet i Munkfors

SVEN-ERIK KARLSSON, NWT 031126

Att det nya resecentret ska bli klart. Så att Munkfors fula framsida äntligen blir vacker.

Allt går enligt planerna. Vi beräknar att inviga i april, säger mannen bakom verket Farzin Raissi; känd näringsidkare på bruksorten. Vi besöker hans lilla närbutik i centrum. Utanför pågår bygget av resecentret för fullt. Stommen börjar bli färdig. På Farsins lilla kontor ligger ritningar uppslagna. "Jag har ändrat lite hela tiden. Nu återstår fasadfärgen; jag har en fyra varianter att välja bland. Jag vill ju att byggnaden smälter in i det omgivande samhället".

"Superläge" 
Under tiden väntar blivande hyresgäster och kommunledning ivrigt på att projektet ska bli klart. Bland andra ska Taxi, Värmlandstrafik och turistbyrån in i huset. Turistchef Birgitta Andrae: "Turistbyrån får ett superläge. Det känns bara bra". Birgitta minns alltför väl vad som hände med turistbyrån i Ransäter en gång i tiden när 62:an lades om och förvisade turistfolket till bakgården. "Vi märkte direkt att det blev sämre". Men nu hamnar Birgitta och hennes medhjälpare mitt i smöret. "Det gör vi speciellt som det ingår både kafeteria, restaurang och busstrafik i resecentret. Vi väntar en anstormning av besökare till turistbyrån".

Kaxiga uttalanden
Inom Värmlandstrafiks område finns 41 ställen för bussgods. I Munkfors har godset under senare år lämnats ut via ombud. När resecentret är klart tar Värmlandstrafik över ruljangsens i egen regi igen. Det kommer verkligen bli ett lyft. Vi ser fram emot detta. Vi hamnar mer centralt och kommer närmare kunderna, säger Katrin Berggren samordnare för bussgodset inom Värmlandstrafik. Lika stora förväntningar finns inom kommunen. Kommunalrådet Héctor Vallejos (s) har kaxigt stuckit ut huvudet flera gånger och sagt "nu får vi Värmlands i särklass finaste infart." Kanslichef Leif Bäckman vill inte vara mycket sämre han: "Vi får en byggnad som har en välkomnande attityd". Som samtidigt visar att det finns en framtidstro i kommunen. Turistchef Andrae: "Vi har pratat i många år inom kommunen att vi har en trist sida utåt . Jag vet att många besökare kört förbi. Med den här framsidan tror jag att vi har stora chanser att fånga upp dem". 

Med beröm godkänt
Farzin Raissi kom till Munkfors för mer än 25 år sedan. Skötte under en period Hotell Munken. Under senaste tio åren har han drivit Grill och Godisstationen i gamla busstationens nedgångna lokaler. Nu är hela rasket rivet för att släppa fram det nya projektet. Men det har inte gått utan motstånd. Farzin får varje gång när han träffar myndighetspersoner och kreditgivare dra allt från början igen. "Jag får jämnt börja med att berätta vad Munkfors är för något". 

Hittar fram till Munkfors
Farzin har därför blivit lite av en ambassadör för orten. Och det får han beröm för. 
Kanslichef Leif Bäckman: "Farzin är en kreativ entreprenör. Han har engagerat sig väldigt i att sätta Munkfors på kartan".
Lars Nordh, Taxi: "Farzin är en framåt kille".
Katrin Berggren, Värmlandstrafik: "Han har gjort det bra. Det gynnar hela orten. Tidigare har infarten inte varit något lockande alls för turister och genomresande. Nu hoppas jag att fler stoppar i Munkfors".