Här Blir det en Rejäl Ansiktslyftning

SVEN-ERIK KARLSSON, NWT 030420

En rejäl ansiktslyftning av centrum är nämligen påbörjad. För drygt en månad sedan revs "varbölden" busstationen och redan nu är bygget av ett nytt modernt resecentrum igång. Och inom en nära framtid påbörjas byggandet av rondeller vid 62:an och korsningen vid Tallbacksvägen. Det betyder att Munkfors får ett nytt ansikte. Ett snyggare. "Detta har jag kämpat för i fem år", säger Farzin Raissi, näringsidkare. Raissi har de senaste tio åren hyrt lokaler i gamla busstationen och däri drivit Grill och Godisstationen. Det mesta i omgivningarna har varit nedgånget och trist. Men nu ska det bli andra bullar. Efter mycket besvär med banker, tjänstemän och myndigheter har Raissi tagit saken i egna händer. Han bygger ett resecentrum som blir 700 kvadratmeter stort, i två våningar.

Allaktivitetshus 
Projektet på 8,5 miljoner kronor finansieras genom bidrag från länstrafiken, lån och Raissis egen insats. "Det visar att en liten företagare på en liten ort kan satsa", säger han. I byggnaden får många verksamheter plats:Turistbyrå. Värmlandstrafik med bussgods och vänthall. Servicebutik. Gourmetrestaurang. Café. Gatukök. Taxi. Post. Kontor och konferensrum. Dessutom blir det en utställningsplats för lolkala konstnärer samt en presentation av kommunens företag. Utanför huset byggs parkeringsplatser. 

Lockbete 
Huvudsyftet är att fånga in trafiken på riksväg 62. Förbipasserande har tidigare fått en trist vy av Munkfors. Många har åkt vidare och därmed missat Munkfors fina baksida som består av områdena vid Gamla Bruket och forsen. Kommunalrådet Hector Vallejos har haft förståelse för turisternas vägval. "Det har inte sett bra ut. Men nu får vi Värmlands i särklass finaste infart". Kommunen kommer inom kort att göra en upphandling av rondellerna. Arbetet beräknas starta under hösten och vara slutfört under våren eller sommaren. Och Farzin Raissi å sin sida tänker inviga resecentret i april nästa år. 

Inte bara sparande 
Raissi kom till Munkfors för mer än 25 år sedan. Drev under en period hotell Munken. Har blivit kommunen trogen och det betyder att två invandrare idag är drivande krafter i Munkfors. Farzin och Hector. Den ene företagare, den andre kommunalråd. Hector Vallejos: "Vi håller på att snygga upp Munkfors". Tallbacksvägen har asfalterats. Saneringen efter rivningarna i området Kallvalsaren har blivit bra. Under tiden har ekonomin försämrats i Munkfors. Frågan är hur det går ihop. "Vi måste satsa också, det går inte bara att spara. Bland annat tänker vi laga vägar och vattenledningar. Vi lägger faktiskt pengar på lite av varje", säger Vallejos.