Kioskägaren Farzin Raissi Bygger Eget Resecentrum

VF 030411

Det ska bli Munkfors framsida, inte baksida. Kioskägaren Farzin Raissi vill bygga ett resecentrum för drygt 8 miljoner vid infarten till Munkfors vid 62:an.
Nu känns det jättebra, säger Raissi som snart har projektet i hamn.

FOTO: MARIA IVANSSON
Fulast i Värmland. Så beskriver Farzin Raissi byggnaden där han driver sin kiosk i Munkfors. Helst vill han att allt rivs så fort som möjligt så han får möjlighet att bygga ett resecentrum istället med restaurang, taxi och turistbyrå med mera.

  Efter många år kan ett resecentrum blir av i Munkfors. Från början var det kommunen som hade planer på att bygga men i brist på pengar blev det aldrig av. Sedan tre år tillbaka har Farzin Raissi själv tagit tag i saken. Han driver Godisbutiken vars lokaler är trånga, och byggnaden i sin helhet har han inte mycket till övers för, med tanke på det läge den har vid porten in till Munkfors. 
  HAN NÖJER SIG inte med att kalla den Munkfors fulaste byggnad utan drar till med Värmlands fulaste.
  ­ Vi har världens läge intill 62:an, vi måste locka in folk till Munkfors, säger han.
  Det vill han göra med ett resecentrum. I lokalerna finns idag hans kiosk, taxi och busstationen. Han visar ritningen på nybygget som i ena änden ska inrymma Turistbyrå, taxi, bussgods och Värmlandstrafik. 
  I mitten ska det vara en "hotellobby" med utställningsytor och kartor, och på andra sidan butik och restaurang som kan ta emot en busslast, samt personalutrymmen. På mitten av byggnaden blir det en övervåning som exempelvis kan användas till konferenslokal. 
  I en framtid kan det även byggas uthyrningsrum på övervåningen. Eventuellt kommer polisen att använda sig av ett utrymme i de nya lokalerna men det är inte klart ännu. 
  8,3 MILJONER kronor kostar projektet och till det har Raissi fått tre miljoner i LTA-bidrag från Vägverket. Vidare har han fått låna fem miljoner där kommunen har gått i borgen för två av dem, vilket var ett krav från banken. 
  Kommunstyrelsen godkände borgensåtagandet vid senaste sammanträdet och frågan ska nu upp i fullmäktige. 
  RAISSI HOPPAS sedan att de gamla lokalerna ska rivas så snart som möjligt så att bygget kan starta till sommaren. 
  Om allt går enligt planerna kan ett resecentrum öppnas i Munkfors till första advent. Men Farzin Raissi har ett krav att det samtidigt kan bli en lösning med rondeller, dels på 62:an som Vägverket ordnar, dels i korsningen mellan OKQ8 och den aktuella fastigheten, som åligger kommunen.
  ­ Allt ska samordnas, säger Farzin Raissi, som dock inte vågar tro att allt är klart förrän spaden sätts i marken.

MARIA IVANSSON