Farzin är kungen av 62:an

Servicehandlaren Nr 2, 2005

Han har gjort en fantastisk resa, iraniern Farzin Raissi, 53 år. Den har genom flera europeiska länder för att landa i värmländska Munkfors. Där har han byggt en ”servicehandel” av sällan skådat mått. 
-Det här är jag skyldig samhället där mina barn vuxit upp, säger han.

 
 

”FarInn62” står det på skyltarna och namnet har en mångdubbel symbolik. Hans eget namn naturligtvis, så engelska ”inn”, betydelsen att ”fara in” och så slutligen vägnumret. Riksväg 62 sträcker sig från Karlstad till norska Trysil och här är Farzin verkligen kung. 
  - Detta är numera enda stället längs hela vägen där man kan stanna och få service i form av mat och kioskvaror. Jag har kämpat i många år för att komma så här långt. Att det var rätt satsning har jag vetat länge. En kort resumé börjar 1977 då Farzin Raissi kom till Sverige och Munkfors första gången. Då hade han sedan 1968 bott i England och utbildat sig inom hotellbranschen samt jobbat inom Hiltonkedjan. Mellan 1972 och 1976 bodde han i München och jobbade åt samma kedja. Därefter blev det Hilton i Iran ett år innan han köpte hotell Munken på andra sidan vägen i Munkfors. Ganska långt från Hilton men det var därifrån som Farzins blivande fru kom. 
  - Vi sålde Munken 1985 och flyttade till England där vi drev ett gästhus i två år. När vi sedan kom tillbaka till Munkfors fick jag jobb inom kommunen där jag blev kvar i elva år. Tanken på riksvägens möjligheter kunde Farzin dock inte släppa och i slutet av 90-talet tog han över hyreskontraktet på en sliten fastighet med väntsal, taxi och kiosk. Under de här åren blev han ännu mer övertygad om vad som behövdes. 
  - Jag försökte få Munkfors kommun och Värmlandstrafiken att bygga en ny kombinerad rörelse, men det gick inte. Till slut tröttnade jag och byggde själv. Förutsättningen var dock att jag fick köpa loss marken och att de hyrde lokaler av mig.

”Kunglig” invigning
Sagt och gjort. 10,5 miljoner kostade projektet som tog fyra år att genomföra. 730 kvadratmeter byggnad inrymmer idag busscentral, turistinformation, post i butik, servicebutik, restaurang och en övervåning med konferensrum och galleri. Plus en stor asfalterad parkering. Invigningen skedde med pompa och ståt på nationaldagen 2004. Cirka 2 000 personer var på plats för att se ett spektakel som den här delen av Värmland sent ska glömma! 
  - Jag hade engagerat Munkforssonen Bosse Parnevik samt medlemmar ur vår lokalrevy. De uppförde en föreställning som fick många att tappa hakan och tro att det verkligen var Carl XVI Gustav och hans livvakter som kom i limousin och landade vid min port. Vi hade till och med polishelikoptrar som kretsade runt i luften, röd matta och en flicka som gav ”kungen” blommor.

 

Mellan Värmlandstrafikens avdelning och kommunens turistbyrå har Farzin förberett för det som han just hoppas mest på: Att få bli ATG Live-ombud!

 

Öppen lösning
På www.farinn62.com finns mängder av bilder från invigningen. Där kan man också se ”före- och efter” och medan Farzin berättar vidare om sitt livs projekt så visar han runt i byggnaden där själva hjärtat är en samlingsplats mellan turistbyrån, busscentralen och hans egen rörelse. Här finns bord, stolar och en stor inbyggd plasmaskärm för TV-sändningar.

- Jag har förberett för att få ATG Live. Kruxet är att jag inte är ombud vare sig för ATG eller Svenska Spel idag. Men jag är övertygad om att jag skulle kunna erbjuda en sådan miljö och service att spelomsättningen skulle öka totalt sett i trakten. Post i butik och Svenska Spels lotter är helt nytt för Farzin som också har lite mera livsmedel här än i den gamla kiosken. Han har också tagit in en del bilserviceprodukter i sortimentet. Videouthyrningen är omfattande och han planerar att börja med DVD och CD-skivor. Avslutningsvis kommer vi till restaurangen som har dagens rätt, à la carte och cateringverksamhet. Till sommaren ska en särskild snabbmatsavdelning med lucka ut mot parkeringen stå klar. Lagret ska också byggas ut. Här står det inte stilla direkt… 

 

Utbudet i butiken är noga genomtänkt och anpassat både efter lokalbefolkningens och de resandes behov. Tjänsterna är en viktig del av helheten.

 

Rolig stress
Första året räknar Farzin med att omsätta åtta miljoner kronor, sedan ska det kunna bli ännu mer. Han har fyra årsanställda och en del extrapersonal på sommaren. Jobbar gör han naturligtvis ”jämt”, men han säger att det är en rolig stress han befinner sig i och att han trots allt hinner med sina favoritintressen musik och ishockey också. Farzin Raissi har utan tvekan åstadkommit något som hela bygden har nytta och glädje av. Bilarna far ideligen in till FarInn. Till sommaren ska det bli ännu mer, säger han och utstrålar beslutsamhet, stolthet, vänlighet och effektivitet. Precis som det anstår en riktig kung.

Text och foto:
GUNILLA PIHLBLAD