Entreprenör Årets Nybyggare

NWT 070912

Värmland: ”Viktigt att lära sig språket”

Han har lyckats få turisterna att stanna till i Munkfors och han har lyckats samla flera serviceinrättningar under ett tak.
På onsdagen fick Farzin Raissi pris som årets nybyggare i Värmland.

Priset är instiftat av Internationella Företagarföreningen och är avsett för en person med utländsk bakgrund som driver ett framgångsrikt företag. Det ska vara en person som envist kämpat för sin verksamhet och kan tjäna som förebild för andra invandrare som vill starta eget.
Och i det avseendet kunde juryn inte ha valt en bättre pristagare än Farzin Raissi. I många år har han stridit för sina idéer i Munkfors. I dag driver han restaurangen och servicebutiken Far Inn 62 vid infarten till samhället och han har både kommunen och Värmlandstrafik som hyresgäster i sin fastighet.
– Du har lyckats med något som både jag och många politiker misslyckas med. Du har fått både kommun, vägverket, företag och organisationer att enas kring ett projekt. Imponerande, tyckte landshövding Eva Eriksson när hon överräckte priset.

Envis och målmedveten
Både juryn och många Munkforsbor tycker att det är Farzin Raissis förtjänst att tusentals turister numera inte bara kör samhället förbi.
– Jag hade bott och arbetat i kommunen i många år och tyckte mig se vad som saknades. Vi behövde en ny turistbyrå, en ny busstation, en bra kiosk och en STOR rondell som fick folk att lätta på gasen, säger pristagaren själv.
Och envis och målmedveten som han är nöjde han sig inte med nej.
Mot löfte att Farzin själv skulle bygga själva servicebyggnaden fick han till slut alla instanser på sin sida. Kommunen gjorde markförberedelser, Vägverket byggde rondellen och Värmlandstrafik lovade hyra en del av lokalen.

Glad överraskning
Nu är det tre år sedan bygdens son Bosse Parnevik var på plats och invigde det nya centret – utklädd till hans majestätet konungen själv. Och Farzin Raissi har börjat få snurr på affärerna.
– Det kommer 45 000 turister till Lerinmuseet varje år och åtminstone tio procent av dem handlar hos mig.
Hans butik har också blivit träffpunkt för många av samhällets äldre.
– Mot en liten avgift hjälper jag dem att betala räkningarna på nätet. Mycket billigare än på banken.
Prispengarna på 20 000 konor kom som en glad överraskning.
– Nu kan jag betala elräkningen, skojade Farzin Raissi.
Hans bästa råd till andra invandrare som vill lyckas i affärer:
– Språket! Man måste lära sig språket. Annars är det ingen som förstår vad man vill.

FAKTA

IFS och priset

Internationella Företagarföreningen, IFS, startades 1996 med syfte att hjälpa invandrare att starta och utveckla egna företag. 
• IFS har kontor på 118 platser i landet och rådgivningen är gratis.
Numera är verksamheten en del av Almi och hittills i år har 19 nya företag startats med stöd av IFSi Värmland.
• Priset Årets nybyggare finns sedan tidigare på många håll i landet och delades nu för första gången ut i Värmland. Länsvinnarna går vidare till en riksfinal i Stockholm senare i höst och har då chans att vinna 100 000 kronor.

Anita Lillemägi
054-19 97 21 / anita.lillemagi@nwt.se

Publicerad: 2007-09-12 15:28